Sukuseuran historiaa

Kojo-sukuseura ry on saanut alkunsa lappeenrantalaisen Leo Kojon kutsusta vuonna 1984. Leo etsi puhelinluetteloista ynnä muualta Kojo-nimisiä henkilöitä, ja pyysi heitä yhteiseen tapaamiseen Karjalan Lomahoville Parikkalaan. Päätettiin kokoontua aina kahden vuoden välein. Kokoontumispaikkoina ovat olleet edellisen lisäksi Parikkalan Oronmylly, Ruokolahdella Saimaan lomahovi ja opisto, Lappeenrannassa Marjolan lomakeskus, Tampereen musiikkiopisto, Iitin Perheniemen opisto, Savonlinnan opisto ja Loimaan opisto.

Kun tapaamisissa olleiden nimet kerättiin listalle, havaittiin, että kojolaisten esi-isät ovat lähtöisin monelta eri paikkakunnalta. Yhteistä alkukotia ei ollut tiedossa. Vähitellen alettiin tehdä varsinaista sukututkimusta Kojoista. Vuonna 2008 varmistui DNA-tutkimuksella, että ainakin viidellä eri Kojo-suvulla on yhteinen esi-isä. Kurkijoen Tervun ja Lapinlahden, Parikkalan Lamminkylän ja Änkilän sekä Ruokolahden Sutelan Kojot polveutuvat samasta henkilöstä.

Vuonna 2000 perustettiin Kojo-sukuseura, ja seura haettiin yhdistysrekisteriin. Seuran rekisteröinnin jälkeen vuosikokouksia on pidetty joka kesä ja varsinaiset kaksipäiväiset sukujuhlat pidetään joka toinen vuosi. Sukuseuran kokoukset ovat vetäneet 50-120 henkeä vuosittain.

Sukujuhlat ovat noudattaneet tiettyä linjaa. Virallisen vuosikokouksen lisäksi sukua selvitellään, tutkimuksia esitellään, uusia jäseniä toivotetaan tervetulleiksi, joukosta poistuneita muistellaan, sankarivainajia kunnioitetaan, jumalanpalvelukseen osallistutaan musiikkiohjelmin ja tekstinluvuin, retkeillään, tutustutaan kokouspaikkakunnan nähtävyyksiin, arpajaisia pidetään, vietetään hauskaa ja/tai tunnelmallista iltaa saunoen ja uidenkin sekä nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Onpa ollut kirkkokonserttikin Ruokolahdella Porin Kojon muusikkoperheen toimesta. Ohjelmaa on toistaiseksi löytynyt omasta takaa. Mitähän tehtäisiin jatkossa?

2 thoughts on “Sukuseuran historiaa”

  1. Olemmeko sukua? Liisa Antintytär Kojo (1787-1837) Parikkalan Lamminkylästä avioitui yhden esi-isäni Juho Ollinpoika Viinasen kanssa samast kylästä. Yksi lapsi vain (?) 10.9.1817 syntynyt poika Antti.

    1. Hei Airi, Kiitos viestistäsi! Sukuseuran selvityksen mukaan ainakin viidellä erillisellä Kojo-sukuhaaralla olisi yhteinen esi isä.
      Omissa tiedoissani on Antintyttäriä isäni Israel Kojon suvussa, sekä isä että äidin puolella. Harri Kekiltä voisit pyytää selvitystä, koska änellä on laaja Kojo-sukua koskeva tiedosto. hkekki@gmail.com.
      Kojo sukuseuralla on myös omia sukututkijoita, joiden puoleen voi myös kääntyä. Toivottavasti mahdolliset yhteiset juuret löytyvät! Terveisin Pekka Kojo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.