Vaakunan salat

mini Kojo-vaakuna läpinäkyvällä taustalla, rajattu.

Kultaisella kilvellä punainen kumokärki, jossa alakkain paaluttaiset kultakahvainen hopeamiekka ja kultainen hopeakahvainen vesuri terä alaspäin, ja jonka molemmin’ puolin punainen rengas. Pistokypärä. Kypäränpeite ja lakipunos punaista ja kultaa. Kypäränkoristeena kultainen hopeakahvainen vesuri molemmilla puolillaan kultakahvainen hopeamiekka, jonka kärjessä kultaan ja punaiseen katkoinen viiri.

Kojo-sukuseuran vaakunaselitys

Kultaisella kilvellä, punainen kumokärki, jossa alakkain paaluttaiset kultakahvainen hopeamiekka ja kultainen hopeakahvainen vesuri terä alaspäin, ja jonka molemmin puolin punainen rengas. Pistokypärä. Kypäräpeite ja lakipunos punaista ja kultaa. Kypärän koristeena kultainen hopeakahvainen vesuri molemmilla puolillaan kultakahvainen hopeamiekka, jonka kärjessä kultaan ja punaiseen katkoinen viiri.
Kojo-sukuseuran vaakunaselityksen perustelut;


Yleistä

Vaakuna on tehty yleisten heraldisten ja Suomen heraldisen seuran ohjeiden mukaisesti. Vaakuna muodostuu kilvestä, kypärästä, kypäräkoristeesta ja viitasta. Vaakunan väreillä ovat punainen ja kulta sekä tehosteina metallit; kulta (keltainen) ja hopea (sinihopea).


Kilpi

Kilpi on jaettu kolmeen pääkenttään ja keskimmäinen kenttä pienempiin osakenttiin miekalla ja vesurilla. Eri osakentät merkitsevät eri sukuhaaroja Kojo-suvussa. Sukututkimus on nimittäin osoittanut kolme suurempaa sukuhaaraa ja sitten useamman pienemmän haaran. Kilven värit viittaa yleisesti tunnettuihin Karjalan väreihin, punaiseen ja keltaiseen, onhan Kojo-suku karjalaista heimoa. Kolmiolla viitataan auraan, siis perinteiseen maanviljelykseen, miekalla taas Karjalan alueen puolustukseen, jossa valloittaja tuli milloin idästä ja milloin taas lännestä. Sen jälkeen palattiin auran ja vesurin varteen. Reunakenttien ympyrät mielletään jatkuvuuden symboleina, aurinkona ja kuuna.


Kypärä

Kypärä noudattelee vakiintunutta tyyliä sukuvaakunoissa. Tässä se on haluttu kääntää hieman sivuviistoon, jolla viitataan Kojo sanan merkitykseen ”kenokaula”.
Kypärän koristeessa on haluttu toistaa, kilven symboleja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.