Talot pysyvät, ihmiset vaihtuvat

Netta Böökin väitöskirja Kurkijoen Pitäjän vaiheista 1300 luvulta aina tähän päivään asti.

Laatokan rannalla sijainnut Kurkijoen suomalainen maatalouspitäjä koki vuosina 1940-1944 kolme mullistavaa käännekohtaa. Talvisodan jälkeen Kurkijoen kunta liitettiin Neuvostoliittoon, jatkosodan ajaksi uudelleen Suomeen ja vuonna 1944 pysyvästi Neuvosto -Karjalaan. Yhtä monta kertaa vaihtuivat sen väestö sekä yhteiskunnalliset ja taloudelliset rakenteet. Mutta kaikista murroksista huolimatta Kurkijoen keskustaajaman Lopotin suomalainen rakennuskanta säilyi.

Netta Böökin tutkimus ja väitöskirja tuo ensimmäisen kerran runsaasti tietoa Suomen Neuvostoliitolle luovuttaman alueen maaseudun rakentamisen historiasta sekä siitä, miksi yleisliittolainen maatalouspolitiikka raunioitti paitsi alueen maatalouden myös valtaosan maaseudun suomalaisesta rakennuskannasta. Tutkimuksessa on myös käyty perusteellisesti läpi Kurkijoen historia 1300 luvulta aina maaliskuuhun 1940.

Kirja on Suomen Tiedeseuran julkaisema ja väitöskirja on tehty Aalto yliopistolle 2023. Yllä oleva teksti on lyhennelmä kirjan selostuksesta. Kirja on luettavissa myös sähköisesti Aalto-Yliopiston julkaisuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.